Margaréta biela
Leucanthemum vulgare
Rastie takmer všade, od lúk až po záhrady, uprednostňuje slnečné polohy. Patrí do čeľade astrovitých rastlín, z ktorých ani jedna nie je jedovatá. Má všestranné pouťitie. Listy margaréty sú bohaté na bielkoviny, chlorofyl a rôzne minerály. Ako každá tmavozelená rastlina, posilňuje kosti, znižuje riziko rakoviny a prospieva diabetikom. Má pozitívne účinky pri kašli, nočnom potení, astme, žltačke a priaznivo pôsobí aj na nervovú sústavu. používa sa tiež pri problémoch s trávením. Pri vokajšom použití lieči odreniny, modriny, rany, vyrážky a uštipnutia od hmyzu. Listy a kvety sa môžu jesť surové. Všetky časti rastliny môžeme tiež dusiť, variť, marinovať alebo restovať. Kvety sú výbornou prísadou do šalátov alebo k dusenej zelenine. Z margarétok sa vyrába hojivý balzam na pokožku. Kvety sa používajú tiež do rôznych bylinných extraktov. Listy sú trochu horké, chuťou aj tvarom pripomínajú rukolu. Kvety majú horkosladkú chuť. Kvety a listy môžeme tiež sušiť a v zime pridávať do rôznych čajových zmesí. Ich biele kvety nám okrem liečivých účinkov prinesú tiež trochu tepla a svetla do našich domovov.

Lotosový koreň - prevencia aj pomoc pri ochoreniach dýchacích ciest
S nástupom jesenných sychravých a chladnejších dní prichádzajú v rôznej intenzite aj ochorenia dýchacích ciest. Príroda nám v tomto prípade ponúka účinnú pomoc - Lotosový koreň. Pri nádche, kašli, veľmi silnom zahlienení, angíne i vážnejších problémoch s dýchacími cestami. Koreň posilňuje a vyživuje priedušky a pľúca, hydratuje, ukľudňuje a hojí vysušené sliznice. Pri dlhodobejšom užívaní sa vyplavujú usadeniny z kĺbov. Podporuje liečbu chronickej únavy a mierni prejavy astmy. Vzhľadom na vysoký obsah minerálov pomáha pri prevencii a liečbe zlomenín, osteoporóze a posilnení a regenerácii oslabených kostí.
Používa sa vo forme čaju zo sušeného koreňa, ktorý je dostať takmer v každej predajni so zdravou výživou. Ako na to : pár koliesok sušeného koreňa sa nechá chvíľu postáť v mierne osolenej vode, v ktorej sa potom cca 5 až 15 min. povarí. Lotos sa dá použiť viackrát, pri prvom varení 5, druhom 10 a treťom 15.min. Samotný čaj má jemnú chuť a je vhodný aj pre deti. Môžeme ho dochutiť medom a zázvorovou šťavou. Koreň, ktorý nám po uvarení čaju ostane, skonzumujeme len tak alebo pridáme do polievky a pod. Lotosový čaj je účinný aj ako kloktadlo pri veľmi prekrvenej ústnej sliznici a zapálených mandliach.
Jedna rada navyše – na začiatku ochorenia sa doporučuje obmedziť v strave mliečne výrobky, výrobky z bielej múky a cukor. Všetky spomenuté potraviny môžu podporovať tvorbu hlienov, čo je práve pri ochoreniach dýchacej sústavy nevhodné.
Lotos pravý (Nelumbo nucifera) patrí k jedným z najznámejších kvetov na celej Zemi. Jeho otlačky v skamenelinách sa datujú na niekoľko desiatok miliónov rokov. Rástol na južnej aj severnej pologuli. Tak ako sa postupne formovala súš, presúval sa hlavne na východnú časť. Z Indie sa starodávnymi obchodnými cestami dostal aj do Egypta, kde bol podľa starovekých mýtov „prvou bytosťou na Zemi“ a stal sa zároveň symbolom Slnka. Jeho podobu môžeme nájsť na takmer všetkých zachovaných pamiatkach. Lotos predstavuje v mnohých kultúrach symbol znovuzrodenia, šťastného žitia, čistoty a krásy. Jeho kvet má korene v hlbokom a výživnom bahne, postupne prerastá až na vodnú hladinu, kde sa z púčikov otvára nádherný kvet obracajúci svoju tvár k slnečným lúčom. V duchovnej oblasti symbolizuje prerod človeka z hlbokej nevedomosti, z ktorej sa rodí múdrosť a poznanie, až k prechodu do nového spôsobu myslenia a žitia.. Lotosový kvet v rôznych farebných variáciach zdobí hladiny vodných plôch aj v našich končinách. A je jedno, či je to v interiéri alebo na otvorenej hladine, jeho krásne farebné kvety neraz pritiahnu zrak a mimovoľne prinútia chvíľu postáť a potešiť sa. Že by to bola len náhoda ….. ?
) Obr. Coop club
V jednoduchosti je krása alebo "kuk" do kuchyne našich predkov
JAČMEŇ OBYCAJNÝ (Hordeum vulgare
Jačmeň je jedna z najstarších obilnín, na ktorej zdraviu prospešné vlastnosti sa pre akúsi jej „obyčajnosť“ zabúda. Podľa archeologických nálezov sa objavil v jedálničku, ešte vo svojej divokej podobe, minimálne 8500 rokov pred n.l.
Vlastnosti jačmeňa, viac ako len obilniny, oceňovali viaceré civilizácie. Napríklad, v starom Grécku ho lekári predpisovali ako pokrm na získanie vitality, liečenie zápalov tráviacej sústavy a celkovo počas rekonvalescencie. Rimania ho poznali aj ako pokrm gladiátorov.
Jačmeň bol aj u nás v minulosti pre svoje (nielen) biochemické vlastnosti vysoko cenený ako poživatina ale aj ako liek. Je vysoko výživný, bohatý na vápnik, draslík, bielkoviny a vitamíny B a E, a zároveň veľmi ľahko stráviteľný. Posilňuje nervovú sústavu a uľavuje pri strese a únave. Posilňuje činnosť srdca, stabilizuje krvný tlak a znižuje hladinu cholesterolu. Na rozdiel od pšenice stabilizuje hodnotu krvného cukru. Prináša úľavu pri zápaloch v tráviacej, dýchacej a močovej sústave. Vďaka obsahu medi a mangánu pôsobí regeneračne na kĺby a šľachy. A v tradičnej čínskej medicíne sa oceňuje jeho podporujúci vplyv na energiu sleziny a žalúdka.
Najlepší spôsob ako zachovať nutričné aj liečebné vlastnosti je používať celé zrno. Vzhľadom na to, že zrno jačmeňa neprešlo toľkými úpravami (šľachtením) ako pšenica, predpokladám, že jeho liečebné účinky ostali bez podstatnejšej zmeny.
Naši predkovia, napríklad, s obľubou užívali jačmennú vodu. Jej príprava je jednoduchá, stačí povariť čajovú lyžičku jačmeňa v jednom litri vody. Precedenú a dochutenú, medom a pod., podávali deťom pri nechutenstve a problémoch s trávením. Jačmenná voda pôsobí zvlhčujúco na pľúca, zmierňuje suchý a dráždivý kašeľ. A môže sa vyskúšať aj ako kloktadlo pri zapálenom hrdle.
V našich kuchyniach sa s jačmeňom stretávame skôr v podobe jačmenných krúp. Predávajú sa v niekoľkých veľkostiach, od jemnejších až po celé (obrúsené) zrná. Aj ich použitie v kuchyni je rôzne, jemnejšie na zahustenie polievok, na kaše na sladko alebo slano, ale aj samostatne ako príloha. Spolu s rôznymi druhmi strukovín tvoria vyváženú a aj obľúbenú zmes Hŕstka. Jednoduché a zdravé varenie, vhodné aj do jedál pripravovaných z „jedného hrnca“.
Nech sú už naše stravovacie zvyklosti akékoľvek, predsa len... hlboko v sebe si nesieme „spomienku“ na liečivú silu poživatín, ktoré našich predkov vyživovali a aj liečili zároveň. Tá energia tu stále pretrváva, je veľmi jemná a možno budeme potrebovať trochu cviku aby sme ju zachytili. A aj keď vedome to vnímať nebudeme, o jej pôsobení pochybovať nemusíme....
Na Zdravie......